Czytasz wiadomości wyszukane dla słów: Jak zrobić pulpety

photo



Temat: Jakie parówki?
Parówki to w 30 proc. tłuszcz, poza tym odpadki, np. świńskie ryje.
Zmielić można wszystko. Naprawdę chcesz to dać dziecku?

Ugotuj córeczce czerwoną soczewicę z pełnoziarnistym ryżem z łyżką
amarantusa, daj pieczonego buraka, skarmelizowany w piekarniku
korzeń pietruszki, razowy makaron z oliwą z oliwek, pieczoną dynię,
kaszę jaglaną z namoczonymi na noc suszonymi na słońcu morelami,
figami, daktylami i rodzynkami z odrobiną miodu. Zrób jej rybę i
brokuły na parze, a do tego surówkę z marchwi z pestkami dyni. Daj
jogurt naturalny, maślankę, mleko sojowe albo ryżowe. Można zrobić
pulpety z indyka, upiec udo gęsie, kupić ekologiczną szynkę,
przepiócze jaja (takie fajne małe), można pokroić w paski paprykę i
ogórka (u nas ogórki to "krokodyle") albo pomidory w kostkę (dodac
oliwy i bazylii). Itd. W obliczu takich możliwości po co w ogole
rozważać podanie dziecku parówki...?

Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: chodza za mna pulpety z sosem...
chodza za mna pulpety z sosem...
I tu pojawia sie pewien problem: odrobilam lekcje, uzylam wyszukiwarki wpisujac "pulpety" wlasnie, wynikow dostalam co niemiara i jak zrobic pulpety juz wiem. Natomiast wszyscy pisza o sosie jak o czyms oczywistym, kwitujac temat zdaniem w rodzaju "pyszne z sosem pomidorowym" czy innym. Jak go zrobic? A drugi kandydat - to taki sos "stolowkowy", dosc jasny, dosc slony, chyba na bazie rosolowej. Czy ktos moze poradzic, jak je wyprodukowac? Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Gotowane mieso
a to przepraszam, pewnie ze kazdy ma prawo
jesc co chce. I nie mialem na mysli bron bogowie wyrzucania miesa po rosole, z ktorego robi sie wlasnie wspaniale farsze, nadzienia i inne.

Emigrantko -
emigrantka34 07.05.09, 18:29 Odpowiedz
Ja dizsiaj z takiego miesa zrobilam sztuke w sosie chrzanowym.

.... po takim poscie zalozylem, ze wlasnie odpowiadasz logicznie na wczesniejsze posty, ktore mowily o miesie "z rosołu". Teraz juz wiem, ze nie lubisz rosolu:-)i teraz juz bym tak nie pomyslal:-)))

Rafał - na pasztety gotujje sie specjalnie mieso i nic tego nie zmieni, ze lepsze sa nie z rosolu, ktory by byc nazwany rosolem jest gotowany baaaaaaaaaardzo dlugo i wolno i wyciaga z miesa wszystko co najlepsze, kiedy mieso na sztuke, lub do miski (wiele rodzajow mies gotowanych ODPOWIEDNIO dla swojego rodzaju do jedenj miski na gorąco piodane tylko z sola i chlebem i warzywami, mmmmmm!) gotuje sie "na gorąco.

Moze to mit, ale jednak cos jest w smaku i konsystencji miesa gotowanego 3-5 godzin, wrecz wygotowywanego, a takiego wlozonego do aromatycznego wrzacego bulionu, gdzie bialka scinaja sie szybko, i gotowanego znacznie krocej, do miekkosci jedynie odpowiedniej.

ALe jesli juz - to oczywiscie lepoeij zmielic i zrobic pulpety lub pasztet niz sztuke miesa. :-)

pozdrawiam wszystkich rorsołowców Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Duuuużo pieczarek, a
Duuuużo pieczarek, a
mało pomysłów.
Słuchajcie mam sporą ilość pieczarek (średnie i małe) i tak się zastanawiam co
by z nich zrobić dobrego:) Dzisiaj chcę zrobić pulpety w sosie pieczarkowym,
no ale co dalej? Najlepiej coś, co mogłabym zawekować lub zamrozić. Z góry
dziękuję za sugestie. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Gotowany kurczak - co zrobić?
Ja bym zrobiła pierogi lub krokiety z miesem.Nadzienie do obu potraw robie
podobnie dwie cebule zesmażam na złoto, dwa ząbki czosnku przez praskę sól
pieprz majeranek mo i wszystko zmielić na masę można dodać szczyptę gałki
muszkatowej jak kto lubi .Do masy dodaję 1 jajko jeżeli dużo miesa to dwa dwaie
łyżki tartej bułki no i mam nadzienie np do pierogów lub nalesników lub w/w
nalesniki z miesem panieruję i wychodzą krokiety aha zapomniałam dodac ,że do
nadzienia dodaje równiez trochę maggi.Można również pdsmazyć ok 350g pieczarek
zrobić sos biały beszamelowy i zrobic lazanię tak ,żę jest duży wybór zależy co
rodzinka lubi lub zrobic pulpety z masy miesnej w sosie białym lub pomidorowym,
Ja czsem robię taką fałszywą kaszankę na ok 300g miesa ugotowanego dodaje 300gr
wątróbki z kurczaka mielę to razem nastepnie smaże 2 cebule dodaję masę miesno
wątróbkową ok szklanki ugotowanej kaszy gryczanej doprawiam gałką pieprzem
,majerankiem i czosnkiem smaże razem podaje z surówką z kwaszonej kapusty i pure
ziemniaczanne.Można też zrobic sałatkę majonezową z warzywami ugotownymi
ogórkiem kiszonym i białączęscią pora plus jabłko do tego tak ,że do wyboru do
koloru pozdrawiam. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Mielony łosoś - co z niego zrobić?
marghe_72 napisała:

> możesz spokojnie zrobić pulpety :)
> mogą być gotowane, ub panierowane i smażone
> Co wolisz..

Przeszło mi to przez myśl, ale jednak trochę się obawiałam.
Oby tylko nie pogryzło się to z sosem koperkowym i papryczkami chili (ostatnio
jestem chora jak nie dodam do czegoś papryczek).
Dziękuję :-)
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: dorsz dorsz dorsz
givenchy napisała:

> Z czym najbardziej smakują te kotlety ? To dobry pomysł na obiad.


Ja zawsze podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Można jeszcze z tego przepisu zrobić pulpety rybne w sosie pietruszkowym.
ROwnież podaje je z ziemniaczkami i surówka z kapusty.
Maria Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Coś dla większej ilości osób
To żadna większa ilość. Powiedziałbym, że normalna. Zrób pieczone pałki
kurczaka, purisy (przepis w galerii potraw), jakieś dipy typu tzatziki na bazie
jogurtu, z mięsa mielonego możesz zrobić pulpety z pieczarką w środku, ze
słodkości też zerknij w galerię, znajdziesz tam proste i tanie rzeczy. Jeśli
będzie mało podrzucimy parę pomysłów jeszcze.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Pytanie o flaczki.
I wiadro zasmażki...
Co jest z tą zasmażką? Najpyszniejsze są flaki czyste rosołowe. Tak jak piszą,
trzeba obgotować 2 - 3 razy nawet te wstępnie przygotowane. BTW, na podstawie
obserwacji i prób mogę powiedzieć, że najlepsze są w Karfurze. Te w Żancie
(teraz Realu) są do doopy - już sam wygląd odrzuca. W Tesko chyba takich nie ma.
Rosół oddzielnie i flaki oddzielnie. Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz,
czosnek, gałka muszkatołowa, kto lubi, przyprawa do flaków gotowa. Ale uwaga! Są
bardzo różne, niektóre fatalne. Nie pomnę nazw teraz, trzeba ew. wypróbować na
własnej skórze. Może być papryka słodka i ostra. Można zrobić pulpety mięsne
wielkości włoskich orzechów i zagotować je w zupie.
Ja kupuję 3 tacki flaków w Karfurze i do tego zestaw szyja indycza (ma ciekawy
wygląd ;-) ze skrzydełkami itd. + pręga wołowa. Potrzebne 2 duże garnki.
Zależnie od sytuacji, znikają w 2 do 3 dni. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: proste dania mięsne
Jeśli poznasz przepis na mielone, to możesz też zrobić pulpety. Zalecam jednak
nie smażone lecz pieczone ("szwedzkie kulki mięsne") bo dużo mniej w nich
tłuszczu. Dopiero po niemal pełnym upieczeniu przkłada się je w sos i dusi
kilka minut do dojścia. Podawać można w różnych sosach, tak jak tutaj z curry,
lub w pomidorowym na spagetti.
www.gotowanie.wkl.pl/przepis454.html Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: kącik bezmięsny
gefilte fisz
Czyli pulpety rybne w galarecie

1 kg filetów rybnych (najlepiej mieszanych gatunków - karp, dorsz, bieługa)
3-4 cebule
włoszczyzna
jajko, bułka tarta, cukier (ok. łyżki), sól, pieprz (sporo), liść i ziele
angielskie, żelatyna, rodzynki i migdały.
****
Surową rybę zmielić, dodając w mieleniu 2 cebule
Dodać jajko, cukier, sól, pieprz i dodawać bułki tartej tyle, żeby można było
zrobić pulpety.
W szerokim garnku gotować włoszczyznę (bez kapusty) + pozostałe cebule (w
całości) + sól, pieprz + odrobinę cukru (1 łyżeczkę), odcedzić, a do czystego
wywaru ostrożnie wkładać pulpety i na BARDZO MAŁYM ogniu gotować delikatnie ok.
1 godziny.
Potem pulpety wyjąć, do wywaru dodać namoczoną żelatynę, a jak ktoś chce, to
rodzynki i migdały), jeszcze chwilę pogotować i zalać rybę.
Niektórzy z marchwi wycinają jakieś fiku-miku i dodają za ozdóbkę. Mnie
wystarczają plastry cytryny zatopione w galaretce.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: ryba faszerowana - przepis poszukiwany
Z farszem możesz kombinować. Natomiast zawsze interesowała mnie ryba
faszerowana w całości. Oglądałam program o żydowskim chłopcu w Izraelu, pomagał
w kuchni przed świętami i tam zobaczyłam jak oni przygotowują rybę
faszerowaną. Porcje ryby- od strony środkowej ułożony farsz. Gotowane
normalnie w wanience do ryb, farszem do góry. To świetny sposób i muszę go
wypraktykować. Ryba nie kruszy się przy porcjowaniu. Można przygotować tyle
porcji ile potrzeba a nie od razu całą rybę. Może być szlachetny spód i np.
mintaj doprawiony jako farsz. Nigdy na to nie wpadłam. A z pozostałego farszu
można zrobić pulpety, ugotować w tym samym wywarze , dodać żelatyny i jest
super ryba w galarecie. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: ryba faszerowana - przepis poszukiwany
KARP
tylko trochę naciągam skórę, bo raczej nie udawało mi się jej ani zeszyć, ani
przyszpilić. ale najważniejsze, żeby tego farszu nie upychać do pełna (jak
zostanie, można zrobić pulpety i gotować w tym samym wywarze) i gotować na
bardzo małym ogniu, to nie wyleci.
PS Ryba oczywiście ma być oskrobana! Zapomniałem wcześniej.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: dieta przepisy
ze tak zapytam... masz jakies specjalne zalecenia lekarskie, ze tak sie katujesz?
bo jesli nie, to ja nie widze powodu, zeby sie ograniczac w jedzeniu...
a jesli tak, to pozostaje ci duszone / gotowane miecho, jarzynka duszona /
gotowana (polecam gotowe mieszanki hortexowe), powinnas unikac wolowiny, ale
wieprzowe spokojnie mozna - np zrobic pulpety gotowane w sosie. ryba gotowana
tez jest caalkiem calkiem.

Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: co dla chorowitka?
Jesli miesozerne i ma byc lekko to wszelkie pulpety np drobiowe gotowane i
podane w sosie np
www.wielkiezarcie.com/recipe14188.html
tylko sos lekki bez zasmazki
www.fajneprzepisy.pl/szukaj=pulpety_drobiowe
z ryby tez mozesz zrobic pulpety-upiec w piekarniku kawalek ryby,pozniej zemlec
z bulka,jajkiem doprawic i ugotowac.Do tego ryz czy makaron-co lubi.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Przepisy dla cioci a'laperla
Zupa z główki cielęcej, naśladująca żółwiową.
Tłustą białą główkę cielęcą oparzoną, oczyszczoną jak na potrawę, włożyć w
zimną wodę na 6 godzin. Wtedy wyjąć mózg rozpłatawszy główkę i ozór – wnętrze
zaś uszów odrzucić. Główkę wraz z ozorkiem gotować z dodatkiem dużo
włoszczyzny, kawałka muszkatołowego kwiatu i kilkoma ziarnami angielskiego
ziela do miękkości. Mieć ugotowany dobry rosół wołowy lub cielęcy, zrumienić na
jedną główkę, która wystarcza na 8 osób, łyżkę masła z łyżką mąki – rozebrać
smakiem z gotowanej główki, dolać kieliszek madery i zaprawić tem rosół. Ozorek
obciąga się ze skórki i kraje na paski, główka obiera się z mięsa i kraje w
kostkę, lecz powinna być zupełnie miękka; mózg obrany na surowo z żyłek i
wymoczony, a następnie 5 minut obgotowany, kraje się w kawałki, macza w jajku i
mące, obsmaża na maśle i wrzuca w wazę, oprócz tego w smaku z główką można
gotować kilka świeżych pieczarek, a następnie w płaskie okrągłe plasterki
pokrajane, włożyć w wazę razem z pokrajaną główką. Jeżeli zupa ma być bardzo
elegancka, to móżdżku nie kłaść, a zato zrobić małe, podłużne, jak kluseczki,
pulpeciki z drobiu lub cielęciny tłuczonej w moździerzu; można też zrobić
pulpety z móżdżku (wkrótce przepis podam). W miejscowościach, gdzie żółwie
obficie się znajdują i są używane, wlewają smak z gotowanego żółwia, a zamiast
cielęcej rozgotowanej główki, mającej naśladować mięso żółwia, kładą go „in
natura”.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Zapasy w zamrażarce na połóg
Ja rodze we wrześniu i też zrobiłam zapasy. Ja się skupiłam na półproduktach
tzn. Pomroziłam mięso surowe mielone tak aby po rozmnożeniu można było szybko
zrobić pulpety (bo pulpety można), po 2 kawałki mięsa na schabowe, włoszczyznę
pokrojoną i poporcjowana tak aby po wrzuceniu do wrzatku mieć gotową zupkę.Rypy
w kawałkach.
Chodzi o to żeby w pierwszych tygodniach nie łazić po sklepach.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Indyk i co dalej?
Jestem za brokułami - chyba rzadko uczulają. Co do wiórowatego mięsa, ja dodaję do gotowania wrazywa - marchew, por, cebulę, które potem sama wyjadam, ale w Twoim przypadku odpada. Ale może dodałabyś łyżkę oliwy do gotowania? Albo nie gotowała piersi, tylko udziec albo giczkę (bardzo ładna nazwa Możesz też poprosić w sklepie o zmielenie udźca (u mnie można, wyjmują kość) i zrobić pulpety (jeśli włożysz wcześnej do lodówki mięsko będą się trzymać bez żadnego zagęszczacza, ewentualnie możesz dodać kaszkę kukurydzianą czy to co mała może jeść) A ja dziewczynka będzie starsza, to czasem będziesz mogła dać coś smażonego na oliwie, ja robię kawałki indyka z cebulką na oliwi, dodaję soczewicę i ugotowany ryż, krótko podsmażam - i sama z przyjemnością jem. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Menu na cały tydzien dla alergika 15 m - macie?
Witam w klubie. Moje dziecko tez mą ta alergię a jego jadłospis wygląda
następująco /cały dzien jest u teściów i teściowa gotuje/:
Rano ok. 8-9 śniadanie: wędlina drobiowa, bułka, herbatka. W weekendy parówki,
ale rzadko.
Ok. 11 kaszka bezmleczna na bebilonie może być z dodatkiem owoców ze słoiczka
Ok. 14 zupka: ogórkowa, krupnik, pomidorowa, rosół /teściowa gotuje raz na 2
dni/ zupe można zabielić bebilonem
Ok. 17 drugie danie: mięsko z zupy, ziemniaki,, ryż, kasza gryczana, kopytka,
warzywa gotowane. Możesz zrobic pulpety: mięso surowe mielisz przez maszynkę
dodajesz bułkę tarta lub ryż na sklejenie, pietruszkę, jajko surowe i
formujesz pulpety, gotujesz na lekko osolonej wodzie. Czasami teściowa robi
pierogi z mięsem.
Ok. 19 /ale nie codziennie/ deser sojowy Alpro/ Maciek za nimi przepada/.
Ok. 20-21 butla mleka.
W między czasie banan, owoce ze słoiczka
I tak codziennie. Jeżeli chcesz pisz na priva lidek0@op.pl

Pozdrawiam
Lidek
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: 15 mcy i chce duuużo mięsa...
widać potrzebuje, inaczej by tak nie smakowało..nie piszesz w jakiej
formie je mieso i czy je też do tego mięska warzywa..jeżeli "kłują"
w zęby, to mieso mozna podać z sosem z zmiksowanych warzyw lub
zrobić pulpety, klopsiki z dodatkiem ugotowanych warzyw..łatwiej
wejdą z ulubionym mięskiem..dobrym sposobem podania twarożku jest
zmieszanie go z ziemniakami w puree, można dodac trochę zeszklonej
cebulki i koperku, a'la nadzienie do "ruskich"..do tego jeszcze
kefirek lub maślanka na popitkę..i wejdze na bank. Twarożek z
dodtakiem kefiru lub nat. jogurtu z ziołami, szczypiorkiem, ew.
odrobiną czosnku, pokrojonym w kosteczkę pomidorem pozbawionym
skórki..też pewnie inaczej by smakował niz taki samioutki, tylko
maczany w maślance, szczególnie, ze te sklepowe, homogenizowane
(np.bieluch) mają nawet jak dla mnie taki sobie smak
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: W jakiej formie mięsko dla nieumiejącego żuć?
W jakiej formie mięsko dla nieumiejącego żuć?
Potrzebuję porady a propos mojego rocznego wczesniaka, który z racji
swoich przejść nie potrafi jeszcze żuć i pluje wszystkim, co mu wlożę do
buzi, poza kawałeczkami banana.
chciałam mu zrobic pulpety, ale nie wiem jak zmielic mięso. Mam blender. A
ta kasza ktora sie dodaje do pulpetów to surowa czy po ugotowaniu?
Kompletnie nie umiem gotowac.
a moze jakies inne pomysły?
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: skaza bialkowa- co na obiad dla matki karmiacej
Jak Ci się chce, możesz jej zrobić pulpety z mięsa mielonego z indyka z ryżem
albo ziemniakami, do tego buraczki. Zajrzyj tu i wpisz skaza do wyszukiwarki
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Jak przygotować mieso z królika dla roczniaka?
wiolett1 napisała:

> mam pytanie: a czy ktos wie jak zrobic pulpety z królika?

Tak samo jak i z innych rodzajów mięs. Mięso królika jest naprawdę
smaczne i to zarówno ugotowane w wywarze, uduszone z warzywami czy w
postaci gulaszu. Moje dzieciaki bardzo lubią.

Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Mięsko dla 13-sto miesięczniaka
z mieska możesz zrobić pulpety ugotowane w wywarze, zupce lub na
parze, na tym forum znajdziesz sporo przepisów.
Kakao dla wnuka robiłam zalewając odrobinę(tyle co na koncu noża)
proszku kakaowego wrzatkiem (100 ml) w butelce (by łatwiej było
odmierzyc ilośc mleka, bo nie pił jeszcze krowiego tylko
modyfikowane)..gdy woda przestygła dodawałam odpowiednia ilośc
proszku mlecznego i poniewaz akurat miał wprowadzany miód słodziłam
kakałko miodem, który utrzymał się po obcieknieciu na obieradle do
cytrusów, którego uzywałysmy do mieszania mleka w butelce..w sumie
zostawało kilka kropel, warstewka pokrywająca to obieradełko..po
prostu mieszałam w butelce tym obieradłem oblepionym
miodkiem..kakałko przelewałam do niekapka, uważając by nie przelały
się resztki proszku kakaowego..używałam kakao zwykłe "z wiatrakiem"
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: jak zrobić pulpety bez glutenu i białka jajka?????
jak zrobić pulpety bez glutenu i białka jajka?????
mój synek ma 9 miesięcy, pani doktor prosiła, zeby dawać mu już dwudaniowe
obiadki, czyli zupa oraz potem mięso z jarzynką. Sugerowała nam pulpeciki z
mięsa... tylko jak je zrobić jak mały nie je jeszcze glutenu ( bułka) ani
białka jajka( czym to skleić).
Może mamy macie jakieś pomysły? Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: jak zrobić pulpeciki?
Swietny pomysł. Czasami zostaje mi mięsko z rosołku to rzeczywiście
mozna zrobić pulpeciki. Ale akurat wczoraj poprosiłam panią w
sklepie, żeby zmieliła mi kawałek fileta z indyka, więc mam surowe
mięso mielone. Z surowego też można zrobić pulpety prawda? Ale chyba
trzeba dodać jajko, jak długo gotować? Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: jadłospis 9 miesięczniaka- podpowiedzcie prosze
hi hi,żaden wstyd - mi też się nie chce gotować, a przepis na pulpety znalazłam
na jednym z Forów może bym i gotowała, ale nie mam czasu, babcia siedzi z
małym,a przy nim teraz ciężko już coś zrobić!
"Pulpety
mięso mielone wieprzowe delikatnie przyprawiam majerankiem i koperkiem. wbijam
jajko i odrobinę bułki zmoczonej. ugniatam pulpety i gotuje w wodzie z oliwą z
oliwek.
MOżna podawać z kuskusem albo z ziemniaczkami."
Zapewne tak samo się robi je z cielęciny czy kurczaka.Próbuj próbuj, może nam
wyjdzie! Pozdrawiam,

Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: jedzenie własne i dziecka...
Dlaczego kurczaki to syf?? Faktycznie sa bardzo tanie w porównaniu z wołowiną
np., ale to zalezy między innymi od długości tuczu. Takiego byczka do uboju
trzeba odchować przynajmniej 2 lata, a kurczaka kilka tygodni tylko. Stąd też
takie różnice w cenach. ja jestem ze wsi, gdzie rolnicy mają stada mięsne
byczków i powiem ci, że te zwierzeta też są karmione różnymi specyfikami, w
których mnóstwo chemii , tak jak kurczaki.

Ja uważam, że skoro chcesz , aby dziecko jadło smacznie i zdrowo, a jednocześnie
chcesz jeść też w miarę przyzwoicie, to postaw np. na zupy, ale nie takie z
torebki, tylko ugotuj sama - dziecko powinno zjeść zupę codziennie, takie jest
moje zdanie. Możesz tez np. zrobić pulpety cielęce dla malucha, a sobie z
wieprzowiny. Przygotuj je w takim samym sosie. Serki czy jogury, przekładaj do
salaterek. dziecku te lepsze, a sobie te troche tańsze. W salaterce wygladają na
identyczne.

dziecko 2 letnie, jeśli nie ma alergii, może jeść naprawdę bardzo dużo rzeczy.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Od kiedy Nalesniki i parowki?
Parówki to akurat największe świństwo,pakują w to wszystko co możliwe.Ale
naleśniki owszem,czemu nie.Poza tym możesz podawać dziecku wszystko to co wy
jecie,oczywiście jeżeli macie w miarę lekkostrawną dietę.Większość małych dzieci
bardzo lubi krupnik,możesz też zrobić domowy kisiel na deser np.z
malin,truskawek,gotujesz owoce w niewielkiej ilości wody,dosładzasz, na koniec
dodajesz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie,wlewasz i szybko
mieszasz.Mój niejadek jako pierwszą normalną zupę,polubił rosół z
makaronem.Możesz też zrobić pulpety w sosie z ryżem,łatwe do pogryzienia.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: STYCZEŃ 2005
hej,
u nas narazie w miarę ok, nie można narzekać- dziecko w nocy 2 razy pobudka,
mądre dziecko robi same żółte kupki / i chyba pępek się wysusza pomału,
widać poprawę jutro pierwsza wizyta u pediatry, zobaczymy co powie- ile
waży itp.
w dzień dzisiaj też kochane dziecko, spało grzecznie po spacerku, itp.
moja mama dzisiaj przysżła jakby nigdy nic, pomogła mi zrobić pulpety-
zobaczymy jak mały to zniesie.
pozdrawiam
życzę dobrych wieczorków i spokojnych nocek
pzdr Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: proszę o przepisy(chory żołądek)
Po zastanowieniu doszłam do wniosku,że chyba chodzi Ci o dania
obiadowe.Z tego co piszesz wynika,że lekarz nie zabronił Ci jeść
mięsa.Myślę,że najlepsze będzie dla Ciebie mięso drobiowe,a
konkretnie z kurczaka i indyka,gotowane w wodzie lub na parze
ewentualnie pieczone w folii aluminiowej.Do tego ziemniaki lub ryż
(biały gdyż jest lekko strawny) i warzywa z wody lub gotowane na
parze.Myślę że masz jednak pewne pole manewru i będziesz mogła
całkiem smacznie się najeść.

Jeśli idzie o mięso to możesz zjeść udo z kurczaka ugotowane w
osolonej wodzie samej lub z włoszczyzną.Z tym,że po ugotowaniu
powinnaś koniecznie zdjąć skórę z takiego uda.W ten sam sposób
możesz ugotować sobie filet z piersi kurczaka lub indyka.Myślę że
gotowaną cielęcinę też możesz jeść.

Dla urozmaicenia możesz sobie przygotować bardzo smaczne pulpety z
mięsa indyczego,a konkretnie z udźca.Wykonanie jest bardzo proste:do
zmielonego mięsa z udźca indyczego dodajesz trochę marchewki i
selera korzeniowego startych na jarzynowej tarce,trochę posiekanej
natki pietruszki,jajko i sól do smaku.Jeśli masa mięsna jest zbyt
rzadka dosyp trochę bułki tartej.Z masy tej uformuj kulki wielkości
piłeczki ping-pongowej.Pulpety wrzucamy do wrzącej,osolonej (solą
lub Vegetą)wody i gotujemy.Takie pulpety są bardzo smaczne,przy
zdrowym żołądku można je jeść z dowolnym sosem,w Twoim przypadku
lepiej bez sosu.
W ten sam sposób możesz zrobić pulpety rybne.Po prostu mięso indycze
zastąp mięsem ryby,reszta tak samo.

Ziemniaki i ryż do II dania lepiej jeść nie okraszone.Możesz jedynie
na gorące ziemniaki położyć kilka wiórków świeżego masła.Prawdziwego
masła,nie żadnych mixów.

Możesz sobie ugotować całkiem smaczną zupę bez wywarów mięsnych i
kostnych.Ziemniaki i włoszczyznę rozdrobnić i gotować w wodzie
osolonej solą lub Vegetą.Gdy wszystko będzie miękkie dodać
posiekanej natki pietruszki lub koperku i wlać ze dwie łyżki dobrej
jakości oleju lub oliwy z oliwek.Jeśli zamiast ziemniaków wsypiesz
trochę ryżu,będziesz miała zupę ryżową.Możesz do ziemniaków i
włoszczyzny dodać trochę kaszy jęczmiennej i otrzymasz krupnik.Jak
widzisz jest trochę możliwości smacznego i jednocześnie
dietetycznego jedzenia.

Myślę,że dopóki nie zrobisz gastroskopii to powinnaś jednak trzymać
się tej diety.Dopiero jak się wyjaśni co Ci tak naprawdę dolega,
będzie wiadomo czy możesz zrezygnować z diety.

Jeśli potrzebujesz jeszcze dodatkowych informacji napisz,proszę
maila,na mój adres gazetowy. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: kucharz zoltodziub... prosi o pomoc...
Na początku pozdrawiam bardzo serdecznie.
Po drugie:jeszcze bardziej serdecznie pozdrawiam
i proponuję-wrzuć na luz.
Czuję zagadnienie:lekka dieta i praca zapewniona.
To nie takie straszne ,jak się wydaje.
TERAZ KONKRETY:
nie ma mowy o: kapuście,cebuli,jakichkolwiek fasolach,groszkach,kalafiorach-brokuł może być.
Z tłuszczy dozwolone tylko surowe masło(ręcze że zachowasz posadę)
Z mięs wyklucz wieprzowinę i podroby.
1.gotowanie na parze(prawie wszystko)
-ziemniak pokrojony w plasterki i filet drobiowy,marchewka w talarkach
-ziemniak pokrojony w plasterki i filet rybny(mintaj,miruna,panga,
dorsz,brokuł
-ziemniak pokrojony w plasterki i wątróbka drobiowa i buraczek w plasterkach
to wszystko po ugotowaniu możesz lekko posolić i posmrodzić surowym masełkiem.
2.ZUPKI:
broń Boże tłusty rosół i jakiekolwiek zupy z brubymi kaszami.
polecam za to :woda,jak się zagotuje,dodaj marchewkę,pietruszkę,ziemniak
starte na grubej tarce,troszkę kaszy manny lub ryżu,vegeta lub tym podobne.
dla smaku na talerzu dodać ociupinę masła.
3.Możesz zrobić pulpety mięsne i ugotować w zupce.

SŁowo daję to wygląda na bardzo skomplikowane,ale poradzisz sobie.
Ja byłam noga kompletna,jeśli chodzi o kuchnię,ale moja druga połowa
wymagała ścisłej diety.
Z doświadczenia powiem ,że szybko nabierzesz wprawy i ta dietetyczna
kuchnia okaże się mniej pracochłonna ,niż normalne jedzonko,czego Ci życzę.

Elżbieta.

Wiem,wyszła z tego straszna epistoła,ale to naprawdę do objęcia intelektem.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: sprawdzony przepis na pulpety
sprawdzony przepis na pulpety
zamierzam dziś na obiadek zrobić pulpety prosze o ciekawe i sprawdzone
przepisy. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Ryyybbbaaa
Radzę ci zrobić pulpety,bo ryba w kostce jest koszmarna! Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Mielony łosoś - co z niego zrobić?
możesz spokojnie zrobić pulpety :)
mogą być gotowane, ub panierowane i smażone
Co wolisz..
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Pulpety gotowane
Pulpety gotowane
Mam babcie musi jesc gotowane i chce zrobic pulpety z kurczaka tylko nie wiem
czy moga byc z ugotowanego miesa i jak je zrobic ale mamy ktore maja małe
dzieci powinny wiedziec. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Pulpety bez bułki namoczonej?
Pulpety bez bułki namoczonej?
Jak mam zrobić pulpety jak nie mam bułki? Dodać tartą? Ale twarde wtedy mi
wychodzą, ktoś może coś poradzić?
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Smażona ryba.
Mozesz zrobic pulpety Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: dieta dla wrzodowcow - przepisy
wiec wlasnie : lekkostrawne. Mozna zrobic pulpety z mielonego indyka i cala
mase potraw z kurczaka lub ryby ( pieczone najlepiej ) aby tylko nie bylo
przyprawione na ostro . Ja nie moglam jesc pomidorow np. trzeba jesc czesciej
ale male porcje . Powodzenia Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY
MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: ws pulpetow
ws pulpetow
mam mieso mielone i pomidory i chcialabym zrobic pulpety w sosie pomidorowym^_^
ktora podpowie? Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: ws pulpetow
chcialam powiedziec ze TO BARDZO FAJNY PRZEPIS I IDE ZARA ZROBIC PULPETY Z
FASOLA I KUKURYDZA!
pffffffff
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Prozaiczne
Prozaiczne
Hej, kobitki, chce dzis zrobic niespodzianke zonie i na obiad zrobic pulpety.
Nie mam ksiazki kucharskiej w domu - czy ktoras moze poswiecic mi minutke i
napisac, jak to sie robi? Z gory dzieki. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: przepis na labedzia
Labadek twardy jest, frajerzy mowia, ze niejadalny.
Po wypatroszeniu i oskorowaniu gotowac az mieso odejdzie od kosci.
Z miesa zrobic pulpety.
Duzo ziol.

to przepis na labadki z St James Parku.
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: 10 miesięcy
gagunia proszę napisz jak zrobić pulpety plis Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Jak przygotować mieso z królika dla roczniaka?
mam pytanie: a czy ktos wie jak zrobic pulpety z królika?
Pozdrawiam
Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Patent na podanie mieska roczniakowi
Dodaj bułkę zamiast kaszki lub mąki. I spróbuj zrobić pulpety z indyka. Obsmaż
je przed włożeniem do wody, na patelni do smażenia bez tłuszczu albo na oliwie
(wtedy się nie rozpadają). Potem do wody i dusisz - ewentualnie może to być
wywar z warzyw. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: Zrazy, pulpety...?
Mięsko mielone + żółtko + bułka tarta + koperek lub natka. Ugotowane
w wodzie z warzywami. Potem wywar z warzywami miksuję i jest sos.
Nie musisz mieć maszynki aby zrobić pulpety. Poproś w sklepie
mięsnym o zmielenie mięska, które kupujesz. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: 10-miesięcy i jedzonko!
Koleżanka mnie już doskonale wyręczyła:-) Na mleku robi sie tak, że szykując
np. 180 ml wody odlewam 90 ml i gotuje i na to wlewam mąke też kukurydz. z
żółtkiem ( jajo umyte wcześniej i spazone!)i zagotowuje. W reszcie wody -
pozostałe 90 ml (podgrzanej ) mieszam 6 miarek mleka i to wlewam do garnka z
kluskami, nie gotuje!Bo mleka modyfikowanego nie gotujemy!To samo robisz z
każda inną maką. Raz wychodzią ładniejsze kluseczki, raz gorsze, ale mały
wciaga nawet niezbyt udane dania:-) Wlewam kubeczkiem z dziobkiem, który
specjalnie kupiłam i mieszam. Proporcje na oko - zółtko całe, 4 łyzeczki mąki i
odrobina wody, ciastop dośc gęste.
Dodaje do klusek też przecier owocowy, lepiej smakuje. Płatki ryżowe można
podać z owocami lub z mleczkiem na gęsto, to samo pł. kukurydziane takie
najzwyklejsze bez konserwantów i ulepszaczy. Kasza jaglana daje z warzywami i
mięskiem, z owocami - ale bardziej rozgotowana( wczesniej wypłucz i do
gotowania dodaj łyżeczke oliwy z oliwek), trzeba stale uzupełniać wode , bo sie
przypali.
Można zrobic naleśnika mleko, żółtko, maka i smazyć na oliwie z oliwek -
podawać z owocami lub nadzieniem mięsno-warzywnym:-).
Igor ważył 4100 i miał 58 cm i ogromny apetyt od poczatku. Obecnie waży 11 kg,
ubranka kupuje 86 - 92 cm. Wszyscy zaglądając do wóżka mówią, " o jaki duży":-O
Teraz je mniej , bo potrafił jeszcze na podwieczorek zjeśc 100g deseru
owocowego i wypić 50 ml soku, teraz jest to tylko kawałek gruszki, jabłka, sam
sok, czy pare chrupek. Jak wychodziły pierwsze żeby ( mamy 8 już) to zjadał
połowy porcjii, albo nawet nie i nie chciał wogóle pić, musiałam podawać
łyżeczką.
Nie podaje glutenu, bo szukamy winowajcy wysypki na buziaku, a nie jest to
mleko, bo już wykluczyłam. Prawdopodobnie kosmetyki, ale jeszcze musze sie
upewnić.Tucze go tak pieknie na bebiko omneo:-)
Poszukaj jeszcze przepisów na str. www.twojadieta.pl, www.maluchy.pl,
www.nutricia.pl - pod tytułami ABC wzbogacania diety, Mleczne vademecum czy cos
takiego, www.malyalergik.pl - tam też sa różne przepisy dla alergików co
prawda, ale zawsze mozna zmodyfikować. Ja gotuje papki z mrożonek hortexu i
dodaje mięsko słoiczkowe lub żółtko. MOżesz zrobić pulpety np. z mięska
indyczego, drobiowego będa mięciutkie i niech pociecha gryzie, warzywa np.
ćwiartki ziemniaczka, małe marchewki, groszek w całości dobre do nauki żucia i
jedzenia rączką. Swojemu czortowi też pozwalam, bo nie wie do czego służy
łyżeczka.
Wrzuć kawałek szynki do rądla podlewaj woda i uduś, będzie troszke jałowe, ale
dla malucha akurat chlebek z masełkiem i pokroić w małe kostki takie na raz do
pyszczka. Ja daje takie mięsko w plasterkach- na święta mały miał swój kawałek,
dla nas robie tak samo z przyprawami i czosnkiem.
To tyle, kuchara ze mnie raczej marna:-).
Pozdrawiam, Beata. Przeczytaj resztę odpowiedzi



Temat: uczulenie na gluten jak sprawdzic
To kiepskie jedzenie jak najbardziej można łączyć z bakterią w moczu i słabymi
wynikami morfologi, bo u dzieci ZUM powodują anemie, a także zarówno ZUM i
anemia osłabiają apetyt i powodują brak przyrostu masy ciała. Nieraz przy ZUM
jedynym objawem jest utrata apetytu i zachamowanie przyrostu masy ciała.
Co do ilości jedzenia to jesli dziecko je tyle to nie wciśniesz mu więcej, bo
bedzie wymiotowac lub calkiem zniechęcisz do jedzenia. Ja jedynie urozmaiciłabym
jadlospis. Co wazne przy słabej morfologii to czerwone mięso- poledwica
wieprzowa, cielęcina, jagnięcina, królik, a drób sporadycznie- np. mamy lubią
gotowac zupe na skrzydelkach a skrzydelka ptaków prawie wogole niesą ukrwione i
jeśli ma coś żelazo to tyłek( za przeproszeniem) kurczaka lub noga, ale tez
niewiele. Zródłem żelaza nie są warzywa, kasze( owszem , ale małe ilości), ale
przede wszytsko czerwone mięso i na tym gotuj dziecku zupe czy duś mięso na 2
danie, zmiel i zrób pulpeta.Zelazo tylko z mięsa jako hemowe jest najlepiej
wchłanialne. Poza tym bombą witaminową i żródłem żelaza jest żółtko- co 2 dzień
śmiało do kiońca 3rz możesz dawać- nawet licząc produkty juz zaw. jajo-
codziennie!!!!Może zamiast deseru owocowego- z niego ani masy ciała ani krwinek
czerwonych nie zyskasz- podaj kanapke, lub zamiast tej poranenej kaszy kanapki,
jajo na parze, serek biały- 11,5 m dziekco może- ma ograniczenia zw. z alergia?
Jak zwiększyć kaloryczniośc tzn. dodac oliwe z oliwek, pestek winogron,
slonecznikowy do zupku- nie żąłować z oliwą nalezy zupę zagotować, zaś jeśli
dodasz masełko to już na końcu po ugotowaniu zupy. Możesz do sinalka, albo kaszy
manny dodać łyżeczke masełka czy kaszki tej która dajesz- z tego będa kalorie i
tłuszczu nie ograniczamy tez do 3rż, bo z tego tworzą się sterydy, OUN.
Ja dalabym rano kaszkę, potem chlebek ( ja kupowałam bułke pszenna i robiłam
kromeczki takie na raz do buziaka z masełkiem i mieskiem np. Gerbera jako
pasztet, duszonym przez siebie-szynka, karczek, schab się dla takiego malucha
nie nadaje za suchy), jajo( na parze masełko rozpuścić, wbic jajo i ściąć, jajo
tarte z serkiem białym i koperkiem), serek może być baza do past kanapkowych, a
do popicia mleko w formie kakao z niekapka, bidonu( można od 12mż u
niealergika), obiad nie sama zupa- dziekco ucz gryźc za duzo papek dajesz-
kaszki, zupka, owoce, a gdzie gryzienie- jak nie chcesz miksowac do 3rz to się
zreflektuj uduś dziekcu mięsko w sosie własnej roboty usiądźcie razem i zjedzcie
obiad- daj dziecku jeść widelcem, raczką ucz samodzielności, mozesz zrobić
pulpety- znajdziesz przepisy na jedzeniu, zupa nie ma takich wartości jak 2
danie- mięso i warzywa w 2 daniu to podstawa. Możesz za jakiś czas spróbowac dac
zupe w porze obiadu a w porze owoców 2 danie - nić na siłe ile dziecko zje. Na
wieczr kaszka, do picia soki, woda, herbata owocowa w międzyczasie, owoce do
pzregryzania . Pami etaj o jednej zasadzie. dziecko roczne( niewiele wam
brakuje) dajemy 5 posiłków( optymalnie , czase 4 zalezy od apetytu malucha ) 3
większe- rano, obiad, kolacja, 2 mniejsze żeby maluch dotrzymał do głównych
posiłków 2 sniadanie i podwieczorek( lub zamiast niego 2 daniowy obiad).
Dziecko ma mieć satałe pory posiłków, dośc długie przerwy, żeby maluch zdąrzył
strawic poprzednie jedzenie co najmniej 3 godz., zero slodkich przekąsek-
ciastka i chrupki nie sa maluchowi w tym wieku potzrebne, bo tylko zapychają
dziecko nie dostarczając potrzebnych wartości odzywczyć- lepiej niech zje
kawałek jablka, gruszki i tez nie dawaj z godz. przed posiłkiem, bo nie zje tego
najwazniejszego.
Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale zmiany wporwadzaj powoli i zacznij od
satłaych regularnych posilków, nic na siłe z jedzeniem- dziekco je ile
potzrebuje nie zje to czekasz do nastepnego posilku, szanuj tez upodobania
dziecka i podawaj tez 2 danie bedzie to coś nowego- dziekco w tym wieku
najlepiej uczy się przez nasladownictwo i widzi co Tyu jesz a co ono, a poza tym
najlepiej je się razem. Zas mięsko CZERWONE p[owinno wspomóc morfologie. W twoim
przypadku na jakiś czas wogóle zrezygnowaabym z drobiu. Podaj kanapki, bo tak
anprawde te kaszki mleczne, mleko upośledzają wchłanianie żelaza i nie zawierają
go tak duzo jak inne składniki pokarmowe. Na to picie to może spróbuj kupic
Aquarelle w butelce z dziubkiem i postaw w pokoju i niech dziecko sięga kiedy
chce po wode- o ile się zbytnio nie opije to woda sprzyja poprawie apetytu, poza
tym trzeba pić żeby wypłukac bakterie z ukl. moczowego, dobre jest przy ZUM
herbatka z żurawiny saszetki do kupienia w marketach oslodzone łyżeczka miodu
Kupy nie musza byc idealne, zreszta ukl. pok. dziecka jest niedojzraly i lepiej
aż tak szczegółowo nie analizowac tych kup. Chyba że masz podejrzenie alergii
pokarmowj na jakoiś składnik?Nic ytu nie piszesz. Podobnie wszelkie choroby i
podawanie antybiotyków zab. florę jelit- powinnas w czasie antybiotykoterapii i
jeszcze 2 tyg. po niej( tyle do zdrowia dochodzi ukl. pok. po antybiotyku na co
by on nie był) podawaj lacidofil. Antybiotyki niszcza bakterie chorobotwrcze,
ale tez zdrową florę jelit która potzrebna jest do trawienia i formowania kału.
Beata Przeczytaj resztę odpowiedzi